Check 9: Taalverzorging

Arnoud Kuijpers

Taalverzorging gaat vaak over regels die je moet onthouden en hoe je die vervolgens moet toepassen. Als je dat niet regelmatig doet, ga je het waarschijnlijk weer snel vergeten. Daarom is het goed om bij het schrijven regelmatig iets op te zoeken (zie nummer 10).

9.1
Werkwoordspelling
9.2 Engelse
werkwoorden
9.3
Leestekens
9.4
Hoofdletters
9.5
Samenstellingen
9.6
Dat wat
9.7
Groter dan
9.8
Zij, hun of hen
9.9
Contaminaties
9.10 Spellingscontrole

Taalverzorging is een onderdeel van het schrijfexamen. Het heeft betrekking op spelling, interpunctie (=leestekens) en grammatica. Met dit laatste wordt onder andere bedoeld dat je geen fouten mag maken in bijvoorbeeld lidwoorden (de of het), de juiste volgorde van woorden in een zin en heldere en correcte samengestelde zinnen kan schrijven.

Voor taalverzorging is een top 10 samengesteld (zie hierboven). Op elk item kan je doorklikken. Je krijgt dan een uitleg, een oefening en linkje naar sites waar je nog meer oefeningen kan doen. Ook zijn er sites die heel uitgebreid advies geven over taalverzorging Deze sites zijn heel handig om te kennen en zou je regelmatig kunnen raadplegen tijdens het schrijven in de voorbereiding van het examen. Zij worden hieronder genoemd en komen ook terug in nummer 10: online advies.

Een aanrader voor taalverzorging zijn de sites Beterspellen.nl en Cambiumned. Op deze sites krijg je goede uitleg en kan je veel verschillende oefeningen doen. Ook kan je -als je een licentie hebt – heel goed spellingsoefeningen doen op Nu Nederlands. Ga daarvoor naar hoofdstuk Spelling.

Tip: word lid van de site Beterspellen.nl en geef je op voor de dagelijkse test. Dit gratis en erg behulpzaam.