Uitleg examen lezen/luisteren (3F)

Examentips Online Nederlands
Examentips Arnoud Kuijpers
Bespreking mbo-examen
2019-2020 Goedhart (3F)
Deel 1 van 4
Instructie oefenen
op website FACET

Uitleg over het examen

In het examen komen een aantal vragen steeds terug. Er zijn ongeveer 15 verschillende vragen. Probeer na te gaan welke soort vragen je goed afgaan en welke niet. Voor elke soort van vraag zijn er 1 of meerdere strategieën. Via het menu op de homepage kan je steeds de strategie kiezen die past bij een bepaalde vraag.

Grofweg kan je op drie niveaus vragen verwachten:

  • Macro (vragen die over de hele tekst gaan; voorbeeld: wat is het onderwerp van de tekst)
  • Meso (vragen die over een alinea gaan; voorbeeld: wat is onderwerp van alinea 3)
  • Micro (vragen binnen een zin of twee zinnen; bijvoorbeeld: waarnaar verwijst het woord ‘dat’ in regel 7)

Examens oefenen op FACET en NU Nederlands

FACET is een organisatie die de examens maakt en uitgeeft en afneemt. Bij hun op de site kan je alle oude examens maken en nakijken. Klik voor instructie hoe je FACET kan gebruiken op het linkje hierboven op deze pagina.

Op deze site staan havo-oefenexamens lezen van 2015 tot en met 2023. Havo-examens komen qua niveau overeen met niveau mbo-niveau 4.

Examensprint in een onderdeel van Nu Nederlands waar je heel gericht examens Nederlands kan oefenen. Voor Examensprint heb je een licentie nodig. Het voordeel van Examensprint is dat je via de route ‘Gericht oefenen’ op antwoord meteen feedback krijgt.

Ook op Cambiumned vind je gerichte oefeningen ter voorbereiding op het examen Lezen/luisteren.

Via Digistudies kan je een aantal video’s bekijken die terugkerende vragen in het examen havo Nederlands bespreken. Het examen Nederlands-havo is vergelijkbaar met mbo-Nederlands 3F.